2009. augusztus 5., szerda

Vízum

Mint azt már megszokhattam semmi sem megy egyszerűen. Ráadásul valahogy mindig túlszerveznem magam, amivel azt érem el, hogy elfelejtek dolgokat. :( Persze most már van egy csodálatos feleségem, akinek hála Istennek sokkal jobb memóriája van mint nekem! :) Persze most nem volt jelen, így ez sovány vigasz volt számomra.
Szóval, hogy miért is írom mindezt? Ma sajnos be kellett feküdnöm a kórházba egy estére. Szerencsére semmi komoly, csak egy kontroll vizsgálat. Ha úgy veszem legalább még itthon ingyen ellátnak ezzel kapcsolatban. Mindenképpen kellett ez, mert gyógyszert kell kivinnem magammal, és a doki mindenképpen ragaszkodott a vizsgálatokhoz, és persze egyébként sem árt, ha az embert néha megnézik. Egy EKG, vérvétel és társai sosem árthat.
Miután péntekre beszereztünk minden papírt, (már csak Gabi erkölcsi bizonyítványa hiányzott Szlovákiából) hétfőn elkezdtem intézni a hitelt. Természetesen két nap kellett hozzá, és akkor is jól megkavartak. A lényeg az, hogy mivel Magyarország (diák)vízum igénylésnél a 2. besorolási csoportba tartozik, így olyan "szerencsés" helyzetben vagyunk, hogy be kell bizonyítanunk a kint tartózkodásunk idejére felmutatandó összeg eredetét. Sajnálatos módon nem adnak túl sok lehetőséget. A legegyszerűbb dolog az, ha az igénylőnek legalább nettó 120.000Ft-os (bejelentett) fizetése van legalább 3 hónapja. Ezt bizonyítani kell, valamint azt is, hogy ez a pénz abból a fizetésből van, azaz legalább 3 hónapig parkoltatni kell a számlán. Az emberek nagy többsége kevesebbre van bejelentve mint amennyiért dolgozik (feltéve ha be vannak jelentve). Sajnos én is hasonló kategóriába tartozom. Ráadásul nem is a fizetésemből van a pénz, hanem autóeladásból. Ez persze még ki is van hangsúlyozva. Nem lehet lakás illetve autó eladásból származó jövedelmet felmutatni. Természetesen a követség ad engedményt. Az ember vehet fel hitelt! Ez alapesetben szép és jó, de tulajdonképpen ha nem felelsz meg az fentieknek, akkor nem sok esélyed van hitelt kapni. Na de erre is van megoldás egyes bankokban. Kitalálták, hogy beteszed a pénzed, lekötöd és már meg is van a fedezeted a hitelre. Nem kérnek semmilyen munkáltatóit sem. Kapsz egy szerződést és egy folyószámla-hitelkeretet, és kész. Mindenki happy! Velem is ez történt! Igen ám, de sajnos van egy kis apró bökkenő. Mégpedig az, hogy a fedezeti összeg 90%-át hajlandóak csak folyósítani. Még ezzel sem lenne baj, hiszen neccesen így is éppen belecsúszok a fedezeti határba. A gond csak ott kezdődött amikor felhívtak a bankból és közölték velem, hogy mivel deviza a fedezet ezért nem tudják a kért összeget (annak a 90%-át) adni, hanem csak a 90%-nak a 90%-át. Végül is sikerült megoldani a problémát másnapra kis családi segítséggel! :) Ha nem ment volna kénytelen lettem volna az egészet leváltani forintra, és majd induláskor vissza Ausztrál dollárra. Nos...nagy szívás lett volna. A lényeg, hogy még kedden folyósították az összeget a számlámra, kiadták az igazolást a folyósításról. :) Mivel ez volt az utolsó pont ami hiányzott a vízum kérelem beadásához, ma reggel még mielőtt befeküdtem volna elmentem az ügynökséghez, elvittem nekik minden papírt. Délután a futár elvitte a papírjainkat Bécsbe. Sajnos itt követtem jött számításba a feledékenységem, ugyanis a repülőjegy számláját otthon felejtettem. Elvileg ettől függetlenül feladták a csomagot, és elég lesz majd holnap elküldenem nekik e-mailen a scannelt változatot, de az is lehet, hogy inkább beviszem nekik holnap és akkor postán el lehet nekik küldeni. Nem tudom, hogy a számla mennyire fontos nekik eredetiben?!
Tulajdonképpen ma el lett küldve a vízum kérelem, ami azt jelenti, hogy holnaptól számítva 21 napon belül kézhez kell kapjuk a vízumunkat!!! :) Remélem most már tényleg semmi nem jön közbe, és minden zökkenőmentesen fog zajlani!
Kicsit más téma, mégis a mához kapcsolódik. Viszont mindenképpen úgy érzem, hogy muszáj beszélnem róla. Ez a téma pedig a Magyar egészségügy. Boncolgattam már, ráadásul én is (mint ahogy Édesanyám tette néhány hónapig) itt vendégeskedek a Honvéd Kórházban. Én nem a traumatológián vagyok, hanem egy másik osztályon. Döbbenet a különbség!! Igaz, én csak 2 napot töltök itt, mégis senki nem tartja a markát holmi extra juttatás reményében. Se orvos, se nővér. Ami ugyancsak szembeötlő különbség volt, hogy a fent említett személyzet sokkal kedvesebb. Mosolyognak, kedvesek, jó kedvűek (legalábbis nem vetítik ki a problémáikat), látszik rajtuk, hogy szívesen csinálják, nem pedig a hátuk közepére kívánják az egész munkát. Ez sokkal kellemesebbé teszi az itt tartózkodást. Szóval kellemes csalódás ért itt most engem. Még a holnapi vizsgálatokra leszek kíváncsi. Szinte biztos vagyok benne, hogy ott is kedves lesz mindenki...de majd erről beszámolok! Most viszont zárnom kell gondolatmenetemet, mert a szobatársam nem viseli jól a pötyögést és a lámpát! :D

3 megjegyzés:

  1. Ezek mar viszonylag jo hirek, hiiszen a celegyenesben vagytok!
    Innen mar nincs visszaut, de miert is akarnatok visszafordulni!
    Szuper jo lesz! Es egyebkent is minden ugy tortenik, ahogyan tortennie kell! :))
    Sok szerencset! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is bízom benne, és abban is, hogy nem jönnek még a bonyodalmak.
    Biztos meg fogod tudni a részleteket, hiszen mindent le akarok írni ami kint történik. :)
    Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok,
    mi is diákvízummal megyünk ki, nekünk a gépünk szept. 2-án indul, Queensland a cél, Cairns :).
    Mi a diákvízumot amgúgy személyesen intéztük, 2 óra alatt meg volt minden...
    Sok szerencsét Neked...

    VálaszTörlés