2010. január 1., péntek

Boldog Uj Evet mindenkinek

A karacsonyi bejegyzesem ota mar parszor a kozelebe jutottam a blognak, de valahogy ezidaig nem sikerult elkezdenem, de most ujev alkalmabol ezt is potolom! :)
Eletem legfurcsabb decemberet toltottem el, es most nyilvan azt is mondhatnam, hogy a novemberem is ugyanolyan furcsa volt. Am december megis mas, az utolso az evben, ket unnep is van akkor. Nem igazan volt karacsonyi hangulatom, hiszen 28-30 fok volt, valamint meg 24-en delelott is dolgoztam (bar semmi ertelme nem volt, de erre meg visszaterek). Az az igazsag, hogy aki nem ide (vagy legalabbis a deli feltekere) szuletett azt sosem fogja korulvenni a karacsony szelleme...legalabbis nekem ez a velemenyem, es akikkel beszeltem es nem idevalosiak hasonloan velekedtek (meg akkor is, ha mar 30 eve itt elnek). Ettol fuggetlenul nem azt mondom, hogy rosz, csak azt a klasszikus ertelembe vett otthoni (vagy inkabb teli) karacsonyi hangulatot nem adta at. Persze nincs annal jobb mikor karacsony masnapjan bent ulsz a medenceben jeghideg rumoskolat kortyolgatva, kint 30 fok van, es a karacsonyi pulyka bent sul a sutoben! :) A masik vicces dolog az, hogy vilag eletemben utaltam a halasz levet - ami azt illeti most is - de Ausztraliaban eloszor letuszkoltam a torkomon egy negyed tanyerral! :D
Gabival mar mindketten be vagyunk zsongva, kozeledik a nagy nap, mar csak masfel honap van hatra, es latjuk egymast. Mondhatni, lassan a celegyenesbe erunk. Persze azert meg nem minden olyan rozsaszin, foleg nem Gabinak. Neki most jon a neheze, az utolso vizsgak, a diploma vedes es az allam vizsga, mindez kb. egy honap alatt. Szoval minden erommel azon vagyok, hogy ne bosszantsam fel tulsagosan :P es minnel jobban biztassam! Addig is en itt dolgozgatok. Mint irtam a kerteszkedessel felhagytam (egyenlore), mert lehet, hogy telen/osszel keresek egy masik kertesz allast. Vagy legalabbis valami olyat ami jobban fizet mint most. Miutan befejeztem azt a munkat elmentem egy masik ceghez interjura, ahol szerencsere a masodik korre is visszahivtak. A ceg tetoszigetelessel foglalkozik. Ez Ausztraliaban most nagy "divat". Nagyon sok ceg kezdett ezzel foglalkozni, mert barki akinek a haza 2003-nal regebben epult az jogosult az allam $1200-os visszanemteritendo juttatasara, ami azt jelenti, hogy egy atlag 100nm-es hazat a tulaj/vagy berlo teljesen ingyen be tud szigeteltetni. De ha tobb akkor is csak nehany $100 dollart kell hozzatenni, es akkor is megkapjak a tamogatast. Ez mind szep es jo, csak ezt az emberekhez el kell juttatni, meg kell magyarazni, mert meg itt is furcsa neha az ingyenes dolgok. Az emberek attol felnek van valami gazos a dologban. Na mind1...a munkam lenyege az volt, hogy betanuljak egy szoveget, meg felfogjam mi a lenyege az egesz programnak, milyen anyagokkal dolgoznak es azt elmagyarazzam az ugyfeleknek. Minden nap fel 9-kor volt talalkozo es meeting, 2-3 fos csoportokban kaptuk meg az aznapi teruletunket majd miutan kiertunk a teruletre elkezdtunk kopogtatni. Sajnos ezt egy jodarabig titkoltak, bar azzal tisztaban voltam, hogy a tortenet direkt marketingrol szol, de nem gondoltam, hogy a kopogtatos fajta. Egy nap kb. 100 hazba kopogtattam be, abbol a fele nyitott ajtot, es abbol kb. 1 max 2 vel tudtam szerzodest kotni. Mivel CSAK jutalek alapon kerestem a fizetes nagyon rosz volt. 3 napig csinaltam az egeszet! :D Szanalmas, de ez van. Nem nekem talaltak ki, es nem is azert jottem ide, hogy bunkon beszeljenek velem...azt megkaphatom otthon egy atlagos aruhazban egy rosszkedvu eladotol.
Raadasul miutan befejeztem a nappali setamat (este 6-kor), mehettem haza hajtogatni vagy ujra nekiallni setalni, es kivinni az ujsagokat! :D Vicces volt reggel 10-tol este 9-ig setalgatni. Na mind1, ezutan ugydontottem, hogy egyenlore felhagyok a keresgelessel (januarban megprobalkozom megint valami biztosabb munkat...kavezoban szeretnek vagy valami ilyesmit), es addig is dupla muszakot vallalok az ujsagkihordasban, ami tulajdonkeppen nem tunik veszesnek, es boven marad idom masra is, es meg az idomet is en oszthatom be, csak nem fizet olyan jol (most) mint mondjuk a kerteszkedes (de nem is dolgozom a nemetnek)! :D Egyebkent a mai napig biztos vagyok abban, hogy annyira nem lehet veszes azt csinalni, csak en fogtam ki a kemeny fonokot, es pont a legnehezebb idoszakban kezdtem el. Azt mondta, hogy ezt keso osszel, vagy telen kell elkezdeni, hogy az ember szervezete hozzaszokjon (ha soha nem csinalt ilyet itt).
Tulajdonkeppen a karacsony erdekesen telt, mondhatni nagyon suru volt a program! :) 24-et vegig skypeoltam, a karacsonyi vacsoramat Gabival ettem meg skypeon keresztul. :D Eleg erdekes volt, de tetszett, jo otlet volt, es legalabb nem maradt ki. Szinte az egesz masnapomat a barataimnal toltottem, ott ebedeltem es vacsoraztam is (a halaszlevet meg a pulykat). Volt toltott kaposzta is, de azt mar nem vallaltam be! Viszont a pulyka es a koretek....waaaaa nagyon ott voltak. Foleg a sweet potato es a cranberry szosz. Ez ilyen Amerikai stilus volt, es igaz, hogy 4 orat vartunk a pulykara, de megerte a varakozast.
Itt az a szokas, hogy ha egy unnepnap hetvegere esik akkor az emberek megkapjak az elozo penteket vagy a rakovetkezo hetfot, es mivel dec. 26 szombatra esett ezert 28-a is szabadnap volt. Mondjuk azert ez sem azt jelenti, hogy zarva volt minden 5 napig...nem, sot 24-en az elelmiszeraruhazak 7-8-ig nyitva voltak, minden mas 5:30-ig, 25-en minden zarva volt, de 26-an megint minden bevasarlo kozpont es elelmiszer aruhaz nyitva volt, raadasul aznap indultak a 50-70%-os leertekelesek, es (allitolag, nem tudom, dolgoztam) nagyobb tomeg szokott ezen a napont lenni mint a karacsony elott. Hogy milyen a karacsonyi bevasarlasi laz? Enyhen szolva durva. A bevasarlo kozpontok tele vannak, es mint otthon minden 11-ig, ejfelig nyitva van. Valamint a legnagyobb bevasarlo kozpontok 23-an reggel 9-tol masnap (24) delutan 5:30-ig tartottak nyitva megallas nelkul. Meg akartam nezni, mennyire van megpakolva a shopping centre hajnali 2-kor, de sajnos annyira faradt voltam, hogy semmi erom nem volt hozza, de allitolag mintha nappal lenne!! Szoval van penz, es az emberek szeretik kolteni...foleg karacsonykor.
Sajnos mivel az utobbi 2-3 hetben nem volt olyan nap amikor ne esett volna az eso, es csak az utobbi idoben voltak olyan napok, hogy a folyamatos tropusi viharok nem kovettek egymast, ezert minden sokkal zoldebb lett, mar fu is van mindenhol, a termeszet el. Ettol fuggetlenul a homerseklet nem ment le 25-26 fok ala, hanem inkabb hozza csapodott meg egy 80-85%-os kellemes :) paratartalom is. Szemely szerint szeretem, (bar mar ma sincs annyi). ...ennek az utolso mondatnak nem volt valami sok ertelme, de aki ismer az erti mit akartam mondani! :D Szilveszter: Erdekes volt, nagyon jol elvoltam, jol ereztem magam, es radobbentem arra, hogy mennyi szinesboru el itt! Altalaban "alig" latok, de ami a South Bank-en volt szilveszterkor az valami eszmeletlen! Tomeg...kb. mint a Szigeten a nagyszimpad elott! :D Nagyon sok ember volt, mindenki a tuzijatekot varta. Az egesz varosresz le volt zarva, es a parkland el volt keritve. Piat nem lehetett bevinni, mindenkit atneztek, nagy volt a szigor a ki/be jaratoknal. Tele volt a hely biztonsagiakkal, rendorokkel es elsosegelyes emberkekkel. Erdekes volt kint furodni a szabadban teliholdkor december 31-en egy masterseges homokos medenceben (ami persze nem kicsi). Tuzijatek ketszer volt. Az elso 8:30-kor, hogy azok is lathassak akik kisgyerek miatt nem tudnak maradni ejfelig. Sajnos (termeszetesen) messze sem volt a Brisbane-i tuzijatek Sydney-i tol. Sajnos nem lattam, de az a tuzijatek vilaghiru. Ettol fuggetlenul ez is nagyon jo volt, nagyon elveztem, es a sikitozasbol, meg a kiabalasbol itelve nem voltam egyedul. :) A tuzijatekot a folyo kozeperol lottek es mindket oldalon voltak nezok, valamint hajok is voltak arrebb, szoval minden iranybol lehetett nezni. A visszaszamlalast ket felhokarcolo oldalara vetitettek lezerrel nagyon jo volt (mondjuk egy Tiesto koncert lezersojat mem ubereli)! :D Mi is kimentunk a partra, szoval nehany tiz meterre volt tolunk az egesz esemeny. Hihetetlenul nagy elmeny volt, raadasul kozel volt ket nagy hangszoro is, szoval a zenet is szinte tisztan lehetett hallani. Voltak akik az orias kerekrol neztek, vagy csak szimplan a fuben fetrengve, valakik piknik szekekkel meg kajaval voltak felszerelkezve, es persze a medence a tuzijatek idejere sem urult ki! :)
Hat ennyi volt mara...vege az "ebed szunetemnek"! :D Megyek vissza dolgozni, mert mar akarok egy napot a parto is tolteni, lassan egy honapja nem lattam oceant. Ja, es hetfon koltozom! Mar alig varom...dupla szoba toredeknyi lakotarsak, nagy tv, fagyaszto, higienia, medence, tisztasag! :)

1 megjegyzés:

  1. Irigykedve olvastuk a beszámolót! :)) Boldog Új Évet Neked-Nektek(hamarosan) odaát! :) Újfent meg kellett állapítanom: nem semmi lehet az az életérzés! :)

    VálaszTörlés