2009. október 23., péntek

Józsi kérésére :-) Iskola bővebben

Hol is kezdjem?!? Először is sajnos a fényképezőgépem hétvégén megadta magát, ezért sajnos nem készült azóta fénykép, és mivel az internet a házban eddig nem volt levédve szerintem a szomszédságból húzták a kvótánkat (ami 120GB/kb. 13 ember). Szóval nem túl sok. Amióta valaki miatt túlléptük és lekorlátozták a sávszélességet katasztrofálisan lassú. Ha minden jól megy akkor pár nap múlva átlépünk a következő hónapba. Természetesen Gáborka (a nagy igazságérzetével :D) megtette a kellő lépéseket, és engedélyt kért a tulajtól az internet levédésére, amit tegnap sikeresen (3 perc alatt :P) el is végzett! Szóval most mindenki boldog (főleg én), és várjuk, hogy újra használható legyen az internet. Na, de nem ez a lényeg most.
Most, hogy már eltöltöttem 3 hetet az iskolában több tapasztalattal pontosabb, és bővebb véleményt tudok alkotni. Próbálok elfogulatlan maradni (nem lesz könnyű)! :D
Szóval, mint már említettem szerencsére én vagyok az egyetlen Magyar a suliban. Ez persze nem azért szerencse, mert utálom a Magyarokat (akkor magamat is utálnom kéne, és hülye azért nem vagyok) :D csak azt tapasztalom, hogy bármennyire is azon vannak a tanárok, hogy mindenkit angolul beszéltessenek, mégis akinek vannak anyanyelvű osztálytársai vagy akár csak itt iskolatársai akkor azokkal szinte klikkesedik. Vannak akik jobban, vannak akik kevésbé. Kezdve elsősorban az indiaiakkal. Szerencsére az én osztályomban mindössze 3 indiai srác jár, ők is 3 különböző szinten vannak, szóval órán sincsenek együtt. Egymás közt angolul beszélnek legtöbbször szünetekben (ők hárman), de nem nagy barátok. Viszont az összes többi teremben klikkesednek az emberek. Mondjuk a többi osztályban sokkal több az indiai, és nincsenek rákényszerülve, hogy angolul beszéljenek.
Természetesen az osztály nagy része Ázsiából van. Mivel nem mindenki ugyanabból az országból, így ők is rá vannak kényszerülve az angolra valamennyire. De a többség kínai, és ők rendszeresen beszélnek egymás közt kínaiul. Ami nem zavarna, ha éppen nem lennénk ott mondjuk még rajtuk kívül 2-3an, és a beszélgetés közepén nem kezdenének el egyszer csak kínaiul beszélni. A legfiatalabb srác 18 éves és Burmából való, a legidősebb egy lány, és egy afrikai származású Francia lány. Azt hiszem 34 éves. De az emberek nagy többsége 22-26 év közötti. Van egy Filippínó (na ezt tuti rosszul írtam) lány akinek nem tudom a korát, csak azt tudom róla, hogy elvált, és van egy gyereke, akit itt nevel Ausztráliában. A héten csatlakozott egy új lány is az osztályhoz. Sajnos nagyon kemény akcentusa van, ezért nehezen értem. Mondjuk nem is beszél túl sokat, de azért mindenki kedves vele. Hmm...azt hiszem Üzbegisztánból való. Szóval nagyon vegyesen vagyunk.
Az egyik srác (koreai) ma volt utoljára suliban, jövő héten megy haza valamikor, ezért elmentünk egy koreai étterembe suli után. Igen, én aki nem eszik zöldségeket elmentem egy koreai étterembe, és letuszkoltam valamit a torkomon! :D Szerencsére annyira csípős volt, hogy semmit nem éreztem, de az biztos, hogy koreai kaja nem lesz a kedvencek listáján.
A hét elején egy kezdeményezés is született arról, hogy csoportosan ruccanjunk le a Gold Coast-ra egyet fürdeni és BBQ-zni! :) Nagyon tetszett az ötlet. Állítólag ilyet még nem csinált ez az osztály, pedig már egyesek rég óta koptatják az iskola padot. Szinte mindenki ugyanakkor fogja elvégezni a sulit (max. egy héttel korábban). Jól be lett osztva! :D Még 7 hetem van itt az angol suliban. Kíváncsi vagyok, lesz-e még új tanulónk (mert minden héten jöhet egy).
Egyébként a suliban egyre jobban érzem magamat, bár vannak olyan tesztek amik kifejezetten nem tetszenek (pedig még így is jó eredményeket produkálok).
Nagyon jó érzés, az osztály 3 (most már csak 2) legjobbja közé tartozni, és a legjobb eredményeket megkapni. :P Persze amikor teszteket írunk (minden nap :( ) akkor mindenki a saját szintjének megfelelőt ír, így szerencsére nem olyan feladatot kapok, hogy ismerjem fel a Present Perfectet és a Past Perfectet (szerencsére)! :D
Mint "Advanced" tanulót sokkal inkább mindennapi élet beszédére próbálnak felkészíteni, gyarapítani a szókincset, és felismerni a nagyon halvány különbségeket egyes dolgok között. Ellentétben ázsiai társaimmal a tanáraim szerint nagyon jó a kiejtésem, nagyon kevés hibát vétek, és azokat is általában kijavítják. Két állandó tanárunk van, az egyik tanít a hét nagy részében, a másik pedig az utolsó két napon kiejtést és nyelvtant. Bírom azt a nyelvtantanárt! :) Jó fej, és a felfogása is fiatalos, pedig már egy unokája is van! A "fő" tanárunk is nagyon kedves, nem emlékszem, de vagy 17 vagy 24 éve tanít. Gimnáziumban tanított angolt és drámát, és már egy jó ideje külföldieket. Szóval nagyon értik a dolgukat.
Ami nekem (és szerintem az ázsiaiaknak és az indiaiaknak is egyaránt) furcsa, hogy a suliban van pszichiáter (vagy nem tudom pontosan mi, a lényeg, hogy ilyennel én nem találkoztam a Magyar oktatási rendszerben). Tulajdonképpen ha az embernek bármi problémája van (bármivel kapcsolatos, nem csak sulival), akkor ezzel az emberrel tud beszélni az irodájában, aki segíteni fog valamilyen megoldást találni a problémára. A könyvtár is nagyon jó (természetesen ingyenes), a gépeket is lehet használni, és az egész épületben ingyenes wifi használati lehetőség van (király)! A menza elég gyenge! Ha nem viszek magamnak kaját akkor amellett, hogy sokat fizetek pocsék kaját kapok. Az automatában egy kávé (gondolom olyan mint otthon) $3!!! Kicsit durva, ez azt jelenti, hogy majdnem 500Ft egy tetves kávé, amit még csak nem is frissen őröltek. De ez szerintem mindenhol így van. A kávét drágának tartom. :( Egyébként mindenből ki lehet fogni a jót. Pl. tejből megvehetném a legócskábbat (ami otthon is 100Ft), itt pedig $1,19 literenként, de ez változhat a kiszereléstől is. A lényeg, hogy nem tudok nagyot venni, mert rám romlik, és nem is tudnám tárolni. Max. 2 liter, de még az is drága, ha nem a legolcsóbbat akarom megvenni. Viszont amin nagyon meglepődtem, hogy 1 liter szójatejért itt csak $1,50 kell fizetni, és a következő (még mindig az olcsóbb kategóriás tej) is $1,80! Mivel nincs bajom a szója tejjel (sőt kifejezetten ízlik) inkább ezt iszom.
Soha nem tudtam volna elképzelni tejet a teában! Most azzal iszom! :D A világ a feje tetejére fordult! ;)
Na jó mivel már úgy is elkalandoztam, inkább nem kezdek új bejegyzést, és inkább itt folytatom! Bár nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki VAN MUNKÁM!!! 1 hónap után!! :) Ha minden jól megy akkor jövő héten kezdhetek! Nem nagy munka, és kb. annyi pénzem lesz belőle, hogy a bérleti díjat és a kaját tudjam belőle fizetni, de egyenlőre most az is jó! A történet az, hogy van két térképem, két környékről. Minden héten kétszer hoznak nekem (házhoz) szórólapokat (prospektus Colestól, IKEA-tól...stb), és ezeket kell kivinnem és bedobálnom minden postaládába a megadott területen. Valószínűleg karácsonykor több lesz a munka is, és mivel nyáron annyit dolgozhatok amennyit akarok, keresek még egy részmunkaidős állást. :)
Voltam a hét közepén ALDI meghallgatáson is, mondták, hogy majd hívnak jövő héten, ha kellek...szerintem nem fognak. Nincs tapasztalatom, és nem beszélek folyékonyan (még), szóval ahhoz még kevés vagyok egyenlőre! De mint ahogy azt tudtam...a -2ről kell kezdeni!
Szóval most a következő projekt egy autó. Ezt mindenképpen be akartam iktatni, mert nagy szükség van rá, főleg így, hogy ilyen munkám lesz. De egyébként is. Annyira nehézkes közlekedni autó nélkül...pedig még csak egy hónapja nem vezetek! Na jó, most nem kezdem el megint az előző bejegyzést! A lényeg, hogy nagyon hiányzik a vezetés.
Zárásként még annyit elmondanék, hogy találtam pár képet. Ezek múlt héten készültek még (csak megfeletkeztem róluk). Nemrég volt egy indiai nemzeti ünnep (fogalmam sincs mi a neve), és az egész angol suli részleg összejött egy kis "ünneplésre". Az indiaiak adtak elő valamit. Néhányan táncoltak, énekeltek (érdekes módon nem a lányok), mindannyian beöltöztek nem hétköznapi ruhába (szóval ezért van ennyi turbán mindenfelé, nem szokott mindenki így járkálni)! :D Mindenki fényképezkedni kezdett mindenkivel! :D Nagyon jó volt.
Az egyik képen két indiai fiúval és két kínai lánnyal vagyok egy képen. A képen látható (feketében) az a srác akivel első nap kezdtem el beszélgetni, és nagyon megijedtem, mert nem értettem szinte semmit, és azt hittem, hogy velem van a baj. Szerencsére nincs baj senkivel, csak nem beszél még jól. :)
Egy másik képen ahol sok nő áll egymás mellett a jobbról a második az egyik tanárunk. Ő segített az önéletrajzírásban is, és ő szokta tesztelni a beszédünket is. Sajnos vele nincs óránk, ő az kezdő csoport tanára. Nagyon szépen beszél angolul. Nem hadar, nem harapja el a mondatokat/szavakat, és hihetetlenül artikulál! Öröm hallgatni! :D Őt tökéletesen megértem.

2 megjegyzés:

  1. Köszi Gabcsi az érdekes beszámolót! :) Érdekes lehet ennyire kisebbségben lenni a képeidet elnézve. Az a sok kínai és indiai...,de legalább ismerkedsz más kultúrákkal, ami ugye az ember látókörét és ismereteit bővíti, szóval hasznos dolog. Gratulálok, hogy a két legjobb angolos közé tartozol az osztályodban. Ennek igazából majd az életben látod nagy hasznát. További jó tanulást, csak így tovább!!! :)))

    VálaszTörlés
  2. Nm! :) Ha valamiről szeretnél olvasni akkor írd meg, és leírom az itteni élményeimet bármivel kapcsolatban, ami fölött egyébként lehet, hogy elsiklanék?!
    Igyekszem mindenben a pozitívat látni, de azért néha nehéz. :D

    VálaszTörlés