2009. április 26., vasárnap

Gyúrunk az IELTS-re?! ;)

Úgy érzem aki eddig olvasta ezt a blogot, vagy esetleg bármi köze is van vagy lesz Ausztráliához az tudja mi fán terem az IELTS nyelvvizsga?! Mindenesetre azért dióhéjban annyit elmondanék azoknak akik pont az én blogomra találtak elsőként, hogy az IELTS egy nemzetközileg elismert egynyelvű nyelvvizsga, amely az Ausztrál letelepedéshez feltétlenül szükséges, és általában az iskolák 90% is elvárja, de legalábbis preferálja, hogy az embernek már legyen ilyen vizsgája (legalább 5.0-ás eredménnyel, de lehet, hogy már felemelték) ahhoz, hogy elkezdhesse tanulmányait az ausztrál szak illetve felsőoktatási intézményekben. Röviden ennyi. Mivel nem vagyok bevándorlási ügynök, nem tudom pontosan kinek milyen szakmához hány pont kell, mennyi éppen a minimum követelmény. Egy biztos, legalább 6.0 eredményre pályázom mindegyik részéből (reading, writing, listening and speaking). Persze jobban örülnék, ha meglenne a 7.0 mindenből, de ez majd akkor fog kiderülni ha eljutok odáig. Szerencsémre életem során elég sokat tanultam angolul, és úgyszintén sok lehetőségem volt használni. Amíg nem kellett használnom szinte utáltam, nem értettem mi értelme van (persze még fiatal(abb) voltam), és azt hittem én soha nem jutok ki még Angliába sem, hiszen nagyon messze van! Aztán az egyik testvéremnek lett egy barátja, aki nem beszélt magyarul, csak angolul és így kénytelen voltam használni. Szerencsém volt, mert komoly kapcsolat lett, még össze is házasodtak egy idő után, aminek nagyon örültem több szempontból is! A lényeg, hogy nagyon jól beszélt angolul, és sok közös téma révén sokat is beszélgettünk. Akkor volt fénykorában az angol tudásom, mostanra eléggé megkopott sajnos, de intenzív tréning és egy jó magántanár csodákra képes! :) Így múlt héten el is kezdtem, és kapásból kétszer voltam nála. Sajnos messze lakik tőlem, Bp. másik vége, és családja van, ezért nem tudunk sokat tanulni, csak hetente egyszer, és azt is csak sajnos addig amíg tart az iskola/óvoda idő. :( Ezt persze teljesen meg tudom érteni, úgy hogy legalább még egy húzóerő, hogy összekapjam magam és sürgetve gyakoroljam és frissítsem az angol tudásom.
Hogy miért megyek keresztül Budapesten azért, hogy másfél órát angolozzak? Nos igen, ez bennem is felmerült. Hiszen találhatnék a környékemen is, de egyrészt ő tanította a tesómat is, és készítette fel őt a felsőfokú nyelvvizsgára és emellett Magyarország legjobb iskolájában angol tanár, ami azért nem utolsó szempont! :) A lényeg, hogy jól tanít, érthető, és nem csak angolul tud, de azt is tudja, hogyan kell tanítani! :)
Hétvégén Gabival elmentünk egyet wellness-ezni egyet Zalacsányba. Van arra minden jó, gyönyörű a környék, hangulatosak a vadászcsárdák, közel van a Balaton, és még csendes is. A szállodán kívül minden nagyon jó volt (erre mindjárt visszatérek). A wellness központban (ami nem a szállodában volt) az emberek segítőkészek voltak és kedvesek, akár csak az éttermekben. Érdekes volt, de mindenhol kaptunk mosolyt, és akárhová mentünk megkérdezték: "Mindennel meg vagyunk elégedve?", "Ízlett az étel?"! Nos, ehhez sajnos nem vagyok hozzászokva Pesten, de még a környékén sem, pedig elég gyakran járunk étterembe.
A hotel egy külön történet. Hogy miért írom ide a nevét, csak hogy mindenki tudja, hogy hova ne menjen!! A webcímüket pedig azért nem írom ide, hogy a Google robotjai még véletlenül se találjanak rá ezen az oldalon! :P A hotel neve: Platán Park Hotel***, és Zalacsányban található. Egyébként a weboldal is ugyanaz, de akkor is! :) A hotel külsőre belsőre, tipikus Magyar ***-os hotel. Nem is vártunk többet, tudtuk hova megyünk. A baj akkor kezdődött, mikor megérkeztünk és találkoztunk a személyzettel (ami nem állt többől mint 2 db ember). Az egyik az igazgató(nő) volt, a másik pedig nem tudom, talán a mindenes, de sajnos 3 nap alatt nem találkoztunk más személyzettel, pedig éjjel-nappal jöttünk-mentünk. Ez vicces is volt. :) Ami viszont nem, hogy nem önszántunkból választottuk ezt a szállodát, hanem Édesanyám licitált rá egy oldalon. Direkt erről szól azaz oldal. Egyébként megnéztük az árakat, és nem sokat nyert anyukám ezzel. Kb. 5.000Ft-al lett így minden olcsóbb. A szoba árában benne volt egy reggeli és NAPONTA 2 fős fürdőbelépő Kehidakustányba vagy a wellness centrumba ami ott a faluban volt. Nem tudom, hogy milyen megállapodás van a licitálós oldal és a hotel között, de a végén a mindenes úr közölte velem, hogy nekik semmi hasznuk nincs ezen, és mi teljesen ingyen voltunk ott (nos Édesanyám 32.000Ft-ot fizetett ezért az egészért). Persze ezt nem búcsúzóul mondta nekem az úr, hanem akkor amikor igényt tartottam a 3. fürdőbelépőre is, mert ugye mi 3 napra jöttünk, és ez volt leírva a voucheren, és az is hogy NAPONTA fürdőbelépő, de nekünk csak kettőt adtak. Persze az sem tetszett nekik, hogy nem kértünk vacsorát, se ebédet. De még arra is grimaszolt a mindenes úr, hogy nem kértünk kávét (persze már pénzért) közvetlen reggeli után, miután mindketten ittunk vagy kettőt! :D Miért kellett volna vacsorát is kérnem, ha nincs választék, és megmondják, hogy 8-9 között ehetek. Ő van felháborodva, számlát nem akar adni, de még a "vásárlók könyvét" (vagy nem tudom hogyan hívják azt a hivatalos panasz könyvet) sem volt hajlandó oda adni. Közvetlenül reggeli után (10-kor), megkérdeztem az igazgatónőt (ő volt épp a recepcióban), hogy hány óráig kell elhagynunk a szobát (persze teljesen normális hangnemben)?! Erre azt a választ kaptam, hogy hát most már itt lenne az ideje! Próbált hozzá egy mosolyt is csapni, nem nem jött össze!
Mindenesetre EZT nem hagyom annyiban, panaszt teszek ahol lehet! Mert lényegében 3 napon keresztül éreztették velünk, hogy a hátuk közepére kívánnak...persze ez nem rontotta el a kedvünket! :)
Ez volt utolsó nap reggel. Mindketten kissé magas vérnyomással és idegesen indultunk hazafelé, de nem akartuk, hogy az a két s***fe* ember elrontsa a napunkat úgy döntöttünk az északi parton megyünk haza, és meg is állunk pár helyen. Így is történt. Első megálló volt a Festetics kastély Keszthelyen. Nem ragozom túl, szerintem mindenki volt már ott, rakok fel pár képet, azok magukért beszélnek! :) Érdemes elmenni oda mindenképpen, még akkor is, ha csak a parkba megy az ember!
A következő megálló Badacsony előtt egy kilátó volt (persze csak 5 percre a fényképek miatt), majd egy hosszabb megállót tettünk Badacsonyban. Kisétáltunk a mólóra, fényképezkedtünk, és megnéztük a kompot és a vitorlás hajókat. Volt ott egy meseszép példány! Sajnos nem volt fényképezésre alkalmas pozícióban. Akinek mondd valamit egy 42 láb hosszú deck szalonos Jeanneau SunOdyssey. Nem volt szerencsém még egy ilyen hajó belsejében, de a franciákat ismerve biztos kényelmes lehet! :) http://www.jeanneau.fr/img/photo_fiche/g1280.jpg
http://www.jeanneau.fr/img/photo_fiche/g2209.jpg
Egy-egy kép linkje a külsejéről és a belsejéről. Mondjuk nem tudom mi értelme van egy ilyen nagy és drága hajót venni a Balatonra. Ilyenek inkább a tengeren futnak, ezért is tűnt fel a többi között!
Következő megállónk Tihanyban volt, ahol nem csináltunk fényképeket, mert egy közös ismerősünket látogattuk meg, és sajnos ott sem időztünk túl sokat.
A nap csúcspontja viszont most következett! Alsóörsön álltunk meg legközelebb. Itt túl sok extra látnivaló nincs is, viszont itt tudok egy viszonylag olcsó vitorlás kölcsönzőt, aki rövid időre is kiadja a hajóit. Ezért úgy döntöttünk, hogy kibérelünk egy Seahorse 20-as kishajót. Sajnos csak ez volt bent amit azonnal elvihettünk (még nincs szezon), de egy órára ez is megtette. Ez az egy óra minden negatívumot feledtetett velünk ami ez alatt a 3 nap alatt történt velünk. Igaz nem volt nagy szél, de éppen elég volt, hogy kicsit ellegyünk, és pihenjünk. Szerencsére nem is voltak sokan és a nap is kellemesen sütött! Jó volt kint lenni a vízen, a parttól annyira távol, hogy a zajok megszűnjenek, csak mi ketten és a kis hajó! :) A szél simogatott minket, miközben a nap melegítette arcunkat. Mintha összedolgoztak volna, hogy ne fázzunk és ne is legyen melegünk. Egyszerűen tökéletes volt! Egy órára megszűnt minden gond! Nem véletlenül szeretek vitorlázni!! :) Csak azt bánom, hogy tengerre külön papír kell, ami persze nincs (még), de majd csak Ausztráliában. Csak még nem tudom hány év múlva...addig is marad a Balaton, amíg lehet! :)
Ezután ettünk egy jót egy csárdában Almádiban, ahol szintén nagyon jól éreztük magunkat, és a kiszolgálás is tökéletes volt! Majd kicsit szomorkásan elindultunk haza...vissza a mindennapokba.
Még egy dolgot tennék hozzá ehhez a bejegyzéshez. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk elmenni erre a mai Ausztráliás találkozóra! Nagyon vártam már, de mivel csütörtöktől szombatig nem voltunk itthon nagyon sok mindent kellett pótolni vasárnap. Nem hinném, hogy bárki is ott volt még fél 8 körül, de én azért én oda mentem. Persze nem találkoztam senkivel. Remélem jó volt! Kérlek titeket meséljetek, fórumon, blogokban, vagy akár kommentben!!! :)
Remélem azért még a nyár folyamán lesz egy ilyen banzáj ahol még találkozhatunk Ausztráliába készülőkkel?!? :)
A végére még egy kép, ami nem vág témába, de szombat este készítettük, és nekem nagyon tetszik...kár, hogy itt minden olyan lassan készül el, és 3-szoros áron! :(

3 megjegyzés:

  1. Aszta. Ez tök jó kirándulás lehetett. Ráadásul teljesen jó kiránduló időtök volt.
    Eme remek bevezető után, akadna egy kérdésem. Arról az alsóörsi vitorlázós, kölcsönzős helyről lehetne valami pontosabb információt tudni?

    VálaszTörlés
  2. Szia Csillu!


    Örülök, hogy tetszett a beírás, tényleg nagyon jó időnk volt! Szerencsésen kifogtuk. :)
    Ami a vitorlás kölcsönzőt illeti, én is nagyon nehezen találtam rá neten, de nagyon szívesen megosztom az információt! A weboldaluk címe: http://gyorffy3.hu/
    Amit jó tudni, hogy nem csak engedély köteles hajóik vannak, hanem egészen a (ha jól tudom) optimist-től a B25-ig. A weboldalon persze találsz mindegyik hajóról részletes leírást árakkal együtt! Ami még szerintem jó, hogy a hajókat el lehet vinni akár csak 1 órára is, és ha úgy megy oda vki, hogy akkor lát először vitorlást azzal kimegy az ember, és megtanítja az alapokra (ingyen)! :)
    Remélem haszálható volt számodra az infó?! :)

    Gabcsi

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm.
    Igazából apu szeretné kipróbálni a vitorlázást, és tökre megörültem neki, hogy írtad, hogy van ilyen. Aztán ha nyáron mennek a Balcsira, akkor akár át is mehetnek egyet vitorlázni. Majd addig még jól átböngésszük az oldalt.=)
    És köszönöm, ja ezt már írtam, de nem baj=)

    VálaszTörlés