2009. október 7., szerda

Suli

Hétfőn elkezdődött az iskola! Furcsa volt újra beülni a padokba, hirtelen megint fiatalnak éreztem magam egy pillanatra (és itt most a 10 év körüli kort értem)! :D Persze kezdek hozzászokni, és (egyenlőre még nagyon tetszik, és kihívásnak tartom. Még akkor is, ha a színvonal tényleg nem üti meg az otthonit. Vagy legalábbis másként működik, de egyenlőre még ez is tetszik. A hétfő kicsit lassan kezdődött, mert sokan iratkoztak be (sokan választottak 10 hét+szakmát. Ráadásul rajtam kívül egy kínai lány, egy Burmai fiú és ma mondta nekem egy indiai srác, hogy a héten akar átjelentkezni főzésről kertészetre. Szóval kapásból 3 embert ismerek a következő tanfolyamomról. Miután megírtuk a teszteket (ISLPR) amikkel besoroltak minket a különböző szintekre. 3 osztály van, azon belül is van (legalábbis a miénkben) 3 különböző csoport (intermediate, upper~ és advanced) akikkel azért próbálnak külön foglalkozni. Az én csoportomban csak 3-an vagyunk. Egy indiai és egy kóreai gyerekkel. Sajnos nem nagyon kedvelem őket, mert eléggé flegmák az iskolával szemben. Állandóan lógnak, és nem is akarják komolyan venni. Egyébként jó fejek, csak tanulni nem jó velük. Azt mondják, hogy unalmas. Szerintem ez csak akkor igaz, ha az ember nem próbál fejlődni. Szerintem teljesen meg vannak elégedve az angoltudásukkal (mondjuk tény, hogy jók), de majd akkor mondja ezt nekem, amikor nem tudom megkülönböztetni egy olyan indiai származásútól aki ott született és tanult meg angolul (mint anyanyelv). Na mind1. A tanárok egyébként nagyon kedvesek, és szerencsére jók is. Mindegyik komoly háttérrel rendelkezik (mármint nem fél éve tanít) és szerencsére mindegyikük ausztrál, és még az ausztrálokhoz képest is szépen beszélnek. :) Egyszerűen élmény velük beszélni. Másnap mindenkivel elbeszélgettek (külön-külön 4 szem közt a teszt eredményeiről és hogy mire kell "rágyúrnia"! :D Nekem azt mondták, hogy a listeningemen és az írásomon kell javítanom. Nagyon kevés szót használok, és látszott az esszémen, hogy próbáltam a biztos vizeken evezni! :) Szóval azt tanácsolták, hogy nézzek tv-t, olvassak újságot, novellákat angolul. Bővítsem a szókincsemet, vegyek ki a könyvtárból szótárat és szinonima szótárat. Ez holnap fog megtörténni. Megvettem a könyveket is $75 volt :-/ de megvan és a feladatlaphoz van megoldófüzet is, szóval itthon is sokat tudok gyakorolni. Egy nyelvkönyv sosem kidobott pénz! :) Még jó hogy elhoztam magammal a nyelvtan könyvemet is. Ja igen, azt mondták, hogy a nyelvtanom lett a legjobb! :) Szóval nem volt kidobott pénz a tavaszi 2-3 hónap angoltanár! :)
Majd küldök neki valami szuvenírt. Megkaptam a diák igazolványomat is...hát igen, ez nem Magyarország! Nem kell hetekig várni a diákra. A nőci odaállított mindenkit egy szürke háttér elé, kattintott a géppel (mint az okmányirodákban), és már nyomtatta is a műanyag kártyát. Szerintem 3-4 perc múlva (még melegében) :D ott volt a kezemben. Így már olcsóbban utazhatok (féláron). Abban a tudatban jöttem ki ide, hogy nem vehetek igénybe diákkedvezményt az utazáshoz. Nos ez (Brisbaneben biztos, máshol nem tudom) BAROMSÁG! Nem tudom hol olvastam, de az. Igen is, igénybe vehetem (függetlenül attól, hogy külföldi vagyok, a lényeg, hogy full time student), és meg is tettem! :) Ami jó, mert közel fél áron tudom használni a tömegközlekedést.
A suliban nagyon sok az indiai. Elég furcsák, mert nagyon sokféle nép (több mint 400 nyelven beszélnek). Nem nagyon értem minek iratkoznak be angolra, hiszen állandóan együtt vannak. Komolyan mondom, hogy csordákban közlekednek, és amikor valaki más fajta ember megy arra akkor mosoly, köszönés, és folytatják az indiai beszédet (legalábbis a többség). Nem is értem, de mind1. Képeket még nem csináltam a suliról (mondjuk nem egy nagy szám ez a campus), de ami késik nem múlik! :) Egyenlőre ezek történtek. Majd még a szállásról is írok legközelebb, de most nagyon fáradt vagyok, és még egy esszét kell írnom, legalábbis be kell fejeznem (hihetetlenül gyorsan elmegy a nap).

6 megjegyzés:

  1. Hello,

    En is egy full-time angol suliba jarok. A rezidenseknek van ingyen lehetoseg, igy eltem vele:) Nagyon-nagyon jo a tanarunk. A mi csoportunkban is klikkesednek az egy helyro valok. Pl. a koreaiak alladoan egyutt vannak es az anyanyelvuket hasznaljal (neha meg ora kozben is). Az osszes csoportarsam 9-15 eve el itt NZ-n!!! Ennyi ev utan egy szinten vannak velem, aki bo 2 eve el itt. De mivel iskola alatt, iskola utan mindig mindenhol egyutt vannak, es elotte is koreai etteremben dolgoztak evekig, igy soha nem fognak megtanulni angolul,mivel gyakorlatilag nincsenek angol kozegben.

    VálaszTörlés
  2. Itt Angliábanmeg a lengyelek többsége él ilyen burokban... Nevermind. :P Az ő bajuk. ;)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Melyik suliba jársz?
    Mert én is Brisbanebe készülök de még pontosan nem tudom melyik sulit válasszam...

    Era

    VálaszTörlés
  4. Hát igen. Mondjuk az én sulimban indiaiból van több, de van az osztályomban 4 kínai is, és ők is állandóan együtt vannak. Igazából engem sem érdekel, az ő bajuk. :D ...ahogy a Lengyeleké is Angliában. Örülök, hogy angolul kell beszélnem! :) Nagy segítség, mert jobban fejlődök.
    A North Institute of TAFE a sulim neve. Szerintem nagyon jó, de ha nem is ezt választod, akkor is TAFE-re menj, és ne magán suliba. Ez nem valószínű, hogy becsődöl, (ha jól tudom állami) ezért jobban ellenőrzik a minőséget is (bár nincs tapasztalatom magániskolákkal).

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Örülök,hogy legalább így értesülök a mozgalmas
    napjaidról.Jó tanulást,

    P+I

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a segítséget!Én eddig a Shafstone mellett voksoltam de már több helyről is hallottam jókat a TAFE-ről...


    Era

    VálaszTörlés