2009. szeptember 25., péntek

Élmények - Érzések - "Kultúrsokk szerűség"

5 nap után talán még nem kéne túlságosan messzemenő következtetéseket levonnom az emberek viselkedéséből, hiszen ez nagyon arra vallna, hogy általánosítok. Nos, ez esetben (még ha nem is tudják), tisztelet a kivételnek.
Mielőtt nekivágtam volna ennek a hatalmas kalandnak volt előtte kb. 5-6 hónapom megismerni Ausztráliát, annak állat és növényvilágát. Rengeteg blogot és beszámolót olvastam az emberek viselkedéséről és szokásairól, életvitelükről és körülményeikről.
Mielőtt kijöttem volna ide volt egy elképzelésem ezekről a dolgokról. Még mielőtt megérkeztem volna (a Hong Kong - Brisbane repülőjáratra gondolok), nagyon sok Ausztrál származású ember vett engem körül (tulajdonképpen rajtuk kívül csak ázsiaiak voltak, meg én) :D
Már beszállásnál figyelmes lettem egy-két dologra (melyet nem akartam leírni, mert gondoltam 20 millióból 1, és az is pont kifogom). Többek közt az utánam érkező hölgy annyira türelmetlen volt, amikor raktam fel a kézipoggyászomat a tárolóba, hogy szinte majdnem fellökött. Bocsánatot kértem, és gondoltam magamban, biztos elbambultam (hiszen fáradt voltam), és nem vettem észre, hogy lassú vagyok. Majd két sorral arrébb ezt eljátszotta egy másik (ugyancsak Ausztrál) utassal. A másik utas nem nagyon vett tudomást a nőről, így véletlenül meglökte, mire az elkezdett jajgatni, mintha az egész bőröndöt vágta volna hozzá, majd gúnyosan megjegyezte, hogy azért illene bocsánatot kérni! Gondoltam magamban - jó, van ilyen...de még mennyire, a mögöttem ülő férfi (ugyancsak Ausztrál) az út felétől (kb hajnali 3-4-től) folyamatosan ásítgatott, de nem diszkréten, hanem úgy igazán mintha otthon egyedül ülne a tv előtt és várná, hogy vége legyen az unalmas szappanoperának, amit az asszony nézet vele! :D Közben persze nyammogott is hozzá, és mindezt kevesebb mint 3 percenként ismételgette egészen reggel fél 9-ig. Biztos vagyok benne, hogy legalább 10-12 sorral hátrább is lehetett hallani. Tulajdonképpen nem érdekelt, csak meglepett.
Város: tudni kell róla, hogy nagyon szép (nem véletlenül fotózok annyit), sok ember van, általában rohannak a dolgukra, senki sem mosolyog, tisztaság az van, de mellette igénytelenség is. Hallottam már ezt-azt az öltözködéssel kapcsolatban, és nem nagyon akartam elhinni, gondoltam csak nem jó helyen él. Láttam már öltönyös emberkét edzőcipőben, ugyancsak lányt (elegáns) szoknyában koszos vászoncipőben, nagyon sokan igénytelenül vannak felöltözve (pedig én sem vagyok egyszerű). Persze vannak kivételek, nem is kevés! És nem is baj az öltözködés, legalább sokrétű (próbálom mindenben a jót látni...nem mindig könnyű) :D
Néha nem értem, hogy egy ember miért ül le 3 méterre a padtól a földre?!
Visszatérve az öltözködésre, valamilyen szinten örülök ennek, mert annyira nem szeretek túl nagy energiát szentelni a ruha vásárlásnak, és úgy látom ezzel itt mások is így vannak! :D Ha pedig majd Gabi itt lesz akkor majd segítségemre lesz ez ügyben úgy is! :) Közben megérkezett a bankkártyám is!! Kedden igényeltem, és ma hozta is a postás. "No worries", de azért 3 nap alatt kész a kártya, ez tetszik!
A házinénivel elég sokat szoktam beszélgetni...hivatalosan az Ausztrálok mindenkit egyenlőnek tartanak, függetlenül színre, etnikai hovatartozását tekintve. Pontosan nem sikerült rájönnöm, hogy miért, de valamiért mintha nem kedvelné a srácot. Olyannyira, hogy lassan egy hónapja van itt, de a nevét még mindig nem tudja. Ráadásul amikor beszélgettünk tett megjegyzéseket rá (persze halkan, hogy ne hallja). Nem mutattam jelét, de engem ez kellemetlenül érintett. Bármennyire is jó környezetben vagyok itt szeretnék elmenni olyan helyre ahol csak fiatalok vagyunk, és lehetőleg mind külföldiek. Remélem amikor elkezdődik a suli akkor lesz lehetőségem osztálytársakkal összeköltözni. Bár most lehet, hogy ki fogok venni egy szobát egy ügynökségen keresztül. Egy dologban viszont biztos vagyok, lehetőleg kerülni fogom a magyarokkal való összekerülést. Egyszerűen tudom magamról, hogy akkor állandóan Magyarul beszélnénk, és nem lennék rákényszerülve az angolra, márpedig én azért vagyok itt (egyenlőre), hogy rendesen megtanuljam a mindennapi használatát.
Szóval rájöttem, hogy bárhova is megy az ember a világban, a nagyváros mindig is nagyváros marad, ahol az emberek nem ismerik egymást, és általában át is néznek egymáson az utcán. A néni mondta, hogy ha itt valakinek defektje van, vagy elmegy a víz a hűtőből az emberek szimplán csak tovább hajtanak (a nagy többség), viszont kiérve a városból, ahol a lakosság ugrásszerűen csökken, az emberek egyre jobban ismerik egymást, és egyre segítőkészebbek. Nem beszélve arról, ha az utcán szembe jön valaki akkor mosolyog és köszön.
Azt hittem ez lesz itt is, és úgymond nekem ez a "kultúrsokk".
A klasszikus értelembe vett kultúrsokkot még nem érzem. Gondolom nem telt még el annyi idő, hogy ez kijöjjön rajtam. Mindenesetre, kezdem kicsit unni a turistáskodást! :D Nem vagyok az a "üljünk tétlenül típus", viszont egyedül sem az igazi, ezért inkább már az iskolát várnám, ami feltehetőleg új fejleményeket hoz majd.
Talán kissé túlságosan kritikus vagyok, de az igazat megvallva mások írásaiból nem feltétlenül ez derült ki. Kicsit másra számítottam. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem érzem jól magam, és nem tetszik amit itt látok. Nem, egyáltalán nem így van. Egyszerűen át kell értékelnem a saját szemszögemből. Valószínűleg a (ha minden jól megy) a suli befejezése után nem szeretnék ebben a városban maradni (persze ez már nem csak az én döntésem lesz :) ), de addig még azért elég sok idő fog eltelni. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg átmeneti szállásom van, alig néhány száz dollárral a zsebemben, mert még mindig arra várok, hogy megérkezzen a pénzem otthonról. Persze nem kell aggódnom, számításaim szerint hétfőre (legkésőbb keddre) a számlámon lesz a pénz. Mivel az MKB bank csak a ANZ bankkal van közvetlen kapcsolatban (és persze nekem nem ott van a számlám), költségesebb lesz az utalás, ráadásul senki nem tudja megmondani mennyivel. Viszont az MKB-t mindenkinek nagyon ajánlom, mert jó bank ha ilyen helyzetben van az ember (máskülönben drágának tartom). Először is, van Ausztráliából hívható ingyenes számuk, be lehet állítani az internetes bank utalós sms jelszó értesítőt itteni számra (nem kell megtartani az otthoni számot), és meg lehet szüntetni a számlát innen is akár (csak írni kell egy levelet és kész). A bankok árfolyamát kb. 2 hétig nézegettem, és az esetek 95%-ban az övék bizonyult a legjobbnak. Az ügyintézés is elsőosztályú még otthon, ami sokat számít ugyancsak. Ha tanuló vízummal jön ki az ember akkor teljesen mind1, hogy melyik nagy banknál nyit számlát, mind ingyen van, és mindnek van legalább 2 automatája minden bevásárlóközpontban vagy fontosabb központban.
Egyébként jól érzem magam, csak nagyon hiányzik a kommunikáció (főleg angolul). Ma este bemegyek a városba, megnézem milyen az éjszakai élet?! Állítólag semmi extra, vannak mozik (arra most nem akarok költeni), vannak night klubbok (amik nem érdekelnek), és éttermek, egyedül meg nem ülök be éttermekbe. De mégis be akarok menni, mert érdekel mégis a hangulat, és különben is, péntek este van, nem akarok itthon ülni nézni a 4 falat. Akkor inkább a busz falait nézem majd, meg a star bucks-ét! :D
Azt hiszem még nem írtam, hogy holnapra terveztem a Gold Coast-i kirándulásomat. Amit lehet, hogy napolnom kell, mert a hírek szerint holnapra várható még egy homokvihar. :( Pedig holnap lesz a legjobb idő állítólag, ráadásul hétvégén olcsóbb a jegy. Reggel felkelek és meglátom. Igazából nem tudom, hogy mit csináljak, ha megint kosz lesz. Nekem csak a sárga égbolt tűnt fel, eléggé hozzá szokott a tüdőm a koszos levegőhöz Pesten. De azért sárga égbolttal a fejem fölött nem lenne az igazi...elvégre nem a Marsra készülök! :D
Ami viszont egyenlőre nagyon pozitív, hogy a házinéni szeret kertészkedni, és éppen folyamatban is van egy nagyobb kertépítős projekt. Mondta, hogy néhány hét múlva majd felhív amikor lesz ideje megint foglalkozni a kertel, és segíthetnék neki (persze pénzért)! :) Szóval úgy tűnik lesz egy kis alkalmi munkám máris! Aztán közben a CV-met is el kell kezdenem megírni! Szerencsére egy nagyon kedves ismerősömnek köszönhetően hozzájutottam egy ausztrálok által használt önéletrajz sémának (amiért nagyon hálás vagyok!! :) ), szóval csak a saját adataimmal kell feltöltenem, és már küldhetem is szét a világhálón. A házinéni tanácsolta még azt is, hogy vállaljak pár önkéntes munkát, mert valószínűleg akkor találni fogok olyan embereket, akik majd esetleg rendes fizetős munkát tudnak adni/szerezni nekem, szóval kapcsolatrendszert kell építenem. Valamint azt is mondta, hogy érdemes helyi áruházakban kitenni hirdetést, hogy ilyen és olyan munkákat vállalok.
Hehe, most jött meg a Japán srác, és ledumáltuk, hogy bemegyünk együtt a városba, legalább addig is beszélek...nem értem miért, de vele sokkal merészebben beszélek angolul. Csak azt nem tudom, hogy miért?! Na mind1, bemegyünk, meglátjuk mi lesz, addig is angolul beszélünk! :)
Következő bejegyzésemben főként az árakról beszélek majd...

12 megjegyzés:

  1. Szia,

    Józsi ajánlotta a blogodat és az elmúlt napokban a szabadidőmben végigolvastam.

    Teljesen megértelek, hogy nem szeretsz egyedül mászkálni, nézelődni. Nagyon pocsék érzés, amikor senkihez nem tudsz szólni, nem tudod megbeszélni a látottakat, élményeket ott iziben.

    Biztos gyorsan találsz majd társakat a kiránduláshoz, mint most a japán srácot.

    Egyenlőre minden jól alakul ahogy olvasom és ez sztem csak jobb lesz idővel.

    VálaszTörlés
  2. Fel a fejjel, lesz ez jobb is főleg ha már megkezdődik a suli :-)

    VálaszTörlés
  3. Hi student! :)

    Mivel tudod, hogy mi is Brisbane-be készülünk ezért érdekel, hogy miért nem akarsz ebben a városban maradni? Mi az ami nem tetszik itt? Ez nekem nem jött le az írásodból. Vagy azt gondolod, hogy más város jobb, bár azokat meg még nem is tapasztaltad. Szóval most elbizonytalanodtam Brisbane-t illetően. Nekem pedig annyira tetszik így messziről.
    A suliban meg hidd el ha sikerül összehaverkodni egy pár normális emberrel akkor elviselhetőbb lesz a magány is. Tudtok majd közös programokat csinálni. Most csak a házi néni meg a japán srác az ismerettségi köröd. Ez ugrásszerűen bővül majd a suliban.
    A homokvihar után mi lett a homokkal a városban? Erről nem írt még senki. Elvitte a szél a városból vagy fel kell "porszívózni" Brisbane-t? :)

    VálaszTörlés
  4. Először is (ismételten) köszönöm a biztatást, most jöttem vissza a városból a Japán sráccal, és máris jobban érzem magam (mondjuk a bor is biztos segített :D).
    Józsi: Először a könnyebbre válaszolok. Ez nem olyan homokvihar volt mint mondjuk a sivatagban vagy akár olyan országokban. Olyan volt mint a köd, csak sárga színű. Én nem is éreztem, hogy por van (gondolom Pest miatt), de lényegesen kevesebben voltak az utcákon. Szerintem a por nagy részét tovább vitte a szél, mert reggel (koszos volt ugyan) tisztább volt a házinéni kocsija mint amikor Pesten esik az eső 1 hónap után.
    Hogy miért nem maradnék Brisbaneben? Alapvetően már otthon is elegem volt a nagyvárosból ezért is laktam Dunakeszin. Már ott is mások voltak az emberek, mint Pesten. Az igazat megvallva, olvastam olyan blogokat, ahol az emberek rózsaszín ködben lebegve írják, hogy mennyire kedvesek az emberek és mindenki mosolyog meg minden. Ez valószínűleg így is van, csak nem egy nagyvárosban, ahol mindenki siet a dolgára, és senki nem ismer senkit. Ettől függetlenül bárhova megyek (legyen az kávézó, étterem, abc, bank, hentes...stb) az emberek kedvesen szolgálnak ki. Tehát nem mondom, hogy nincs igaza annak, aki azt írja, hogy az emberek kedvesek. Csak akkor viszont pontosabban kéne fogalmaznia, mert félreérthető! Én pontosan fogalmazok, és a rózsaszín felhő sem szokásom. Holnap (ha nem jön még egy homokvihar) elmegyek GC-ra, és megnézem, ott milyenek az emberek...egyébként már a külső kerületekben másabbak az emberek. Egyébként nekem még az is befolyásoló tényező Brisbane ellen, hogy nincs tengerpart. Márpedig én imádom a tengert! :))) De nem szeretném, hogy messzemenőleg az én benyomásaimra alapozz, most kicsit egyébként is rosszabbul viselem ezt a dolgot, ami szerintem a suli kezdéssel múlni fog.
    Mindenesetre holnap írok az GC-i élményeimről! :)

    VálaszTörlés
  5. Gondolom mit erzel:) Mielott Uj-Zelandra jottun, egy evig keszultunk. Kozben forumokat, blogokat olvastuk. Amikor megerkeztunk Aucklandra, egyszeruen nem ertettem, hogy az emberek mirol irtak a blogokban. A legtobb kiszinezett, pozitivan elfogult es nem mindig fedi a valosagot. A jo dolgokat nagyon kiszinezik, a hatranyokrol nem irnak...Egy szemelytelen nagyvaros, az ember meg a szomszedjat sem ismeri, tobbsegeben lepukkant hazakkal. Negy honap utan eljottunk egy kisebb varosba. Hatarozottan jobb hely:).
    A masik dolog,ami inkabb Uj-Zelanddal kapcsolatos, mert ide lehet turistakent jonni es kozben munkat keresni, hogy altalaban azok blogolnak, akiknek sikerul kijutni es kintmaradni. Emiatt sokakban az merul fel, hogy nem is olyan nehez a kitelepedes. Arra nem gondolnak, sokan vannak azok is, akik visszafordultak...Csak nem blogolnak. A suli jo lesz:). Altalaban jo csapat jon ossze ilyen helyeken
    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  6. Szia Ágica,

    köszönöm a bejegyzésedet, nagyon sokat segített. Úgy éreztem velem van a baj, és talán túl kritikus vagyok. Kicsit megnyugodtam. Amint tehetem én is másik városba szeretnék menni. Elsősorban nem ez volt az úti célom, de mivel tartottam a munkanélküliségtől jobbnak láttam ide jönni, ahol több a lehetőség. Persze amit érzek az szubjektív, és szerintem sok embernek ez tetszik?!

    VálaszTörlés
  7. Szia Gabcsi,
    Eloszor is jo a blogod, mar joideje olvasom.tetszik hogy mentes a rozsaszin felhotol, neha szet rohogom magam az olyan blogokon amiben istenitik Aut es semmi negativat nem tudnak talalni.Teljesen egyet ertek veled Brisbanet illetoen, soha nem tudnek ott lakni.A ferjem inkabb minden nap bejar dolgozni oda, de amikor a ceg megkerte hogy koltozzunk fel,akkor azt mondta hogy inkabb felmond:).8 eve GC az otthonunk es valoszinu mar ez is marad:).
    Tovabbi jo ismerkedest Au-val,Sok sikert az almaid megvalositasahoz!
    Gabi

    VálaszTörlés
  8. Szia Gabi!

    Örülök, hogy tetszik a blogom, igyekszem a lehető legszínesebben leírni az élményeimet! Hát igen, GC egy egészen más világ, amiről szerintem ma fogok írni, de lassan kezdek Brisbane-el is megbarátkozni, elvégre 2 évig biztos itt kell még laknunk. Egyébként a külvárosok jók, a belváros az ami annyira nem tetszik (de ugye ez is szubjektív).

    VálaszTörlés
  9. na mi ujsag a szobaval? talaltal valamit?

    VálaszTörlés
  10. Az igazat megvallva találtam, de még erősen gondolkodom rajta mert drága. Igaz, hogy megosztott, de nekem azért lenne drága, mert lenne saját wcm fürdőm és konyhám, ami nem lenne rossz! :) Még nézelődök neten, de elég kevés lehetőség van. Ez pedig csak 5 hónapra kell, addig meg jó lesz szerintem.

    VálaszTörlés
  11. Nekem az a tapasztalatom, hogy aki Magyarországon vidéken lakott, annak nem jön be annyira Brisbane, inkább GC. Mi Bp-ről jöttünk, és ahhoz képest számunka maga a mennyország... :) De nem vagyunk egyformák, van, akinek ez jön be, van akinek az. És még valami (egy kicsit találva érzem magam a rózsaszín ködöt illetően) mi valóban tökéletesen jól érezzük itt magunkat, nekem valóban az a tapasztalatom, hogy az emberek az utcán tényleg mosolyognak. Az is igaz, hogy nem járok gyakran a cityben, és az esti szórakozóhelyek látogatása sem jellemző a két gyerek mellett. De mégegyszer: én tökre el tudom fogadni, ha valakinek nem ez az ideális hely, de azt is el kellene fogadni, hogy van, akinek meg igen...

    VálaszTörlés
  12. Úgy látom, Judittal nagyjából egyszerre találtuk meg ezt a bejegyzést. Maximálisan egyet tudok érteni vele, és egyben ajánlhatom az én blogomat is, ha valamelyikőtöknek kacagni támad kedve.
    Pontosan emlékszem még, honnan jöttem és az okokra is, amiért meghoztuk ezt a döntést - a helyzet pedig az, hogy sajnálom, ha ez egyeseknek szúrja a szemét, de MI igenis megtaláltuk itt mindazt, amit otthon hiányoltunk. Amit pedig a blogban leírok, az mind saját tapasztalat, ami velünk megtörtént. Nem érzem magam ostobának, aki csak úgy nyilatkozgat jobbra-balra, miközben fogalma sincs, miről beszél - arról szoktam véleményt mondani, amibe alaposan belemerültem és van annyi tapasztalatom, hogy értelme legyen megírni (pl. egészségügy - sajnálom, de ez esetben sem tudok egyetérteni azzal, amit egy frissbevándorló nyilatkozott, hogy "az egészségügy itt százszor rosszabb, mint otthon". Szerintem meg bűn egyáltalán egy napon említeni a kettőt). De kár is erre több szót vesztegetni, ahogy Judit is írta, nem vagyunk egyformák, és ez így is van rendjén :o)

    VálaszTörlés