2009. szeptember 4., péntek

Vízum

Igen! Megkaptuk! Végre, 1 hónap várakozás után sikerült.
Még nincs a kezünkben, ma adták fel postán a nagykövetségnél, és előreláthatólag 4-5 nap mire Pestre ér. Már alig várom, hogy végre a kezemben legyen az útlevelem a vízummal együtt! :)
Tulajdonképpen erről nem is nagyon tudok mit részletezni, ezért írok pár dolgot az elmúlt időszakról, mert az mindenképpen említésre méltó. Valójában semmi jelentőségteljes nem történt, csak apróságok, de mégis.
Szóval mostanában eléggé úgy érzem, hogy egy hullámvölgy mélye felé kezdek zuhanni, és erre ma döbbentem rá legjobban. Szerencsére kedden dolgoztam utoljára, volt kis búcsúztató, süteménnyel, fagyival... (még az ország tortáját is megkóstoltam). :) Jó volt végre befejezni a benti szenvedést. Aznap még egy munkatársamnak megmutogattam mindent, hogy mit csináljon, ha baj van, és mire számíthat. Jegyzetelt 4-5 oldalt. Természetesen még nem tekinthetem ezt teljesen lezárt ügynek, mert tartoznak nekem két havi fizetéssel, ami elég durva. Sajnos ez a tény eléggé rányomja a bélyegét a hangulatomra. Nem szoktam meg az ilyen helyzetet, és nem is szeretném. Tulajdonképpen ez az időszak már csak a várakozásról szól, és ami azt illeti én azt utálok a legjobban. Várok erre, várok arra, várok mindenre, csak sajnos minden lassabban zajlik mint ahogy azt reméltem, ezért kicsit feszültebb és befordultabb vagyok. Valamiért nem megy soha a lazítás. Pedig tudom, hogy kint ezzel a hozzáállással elég gyorsan be fogok csavarodni. Csak szerintem ott fel tudom majd venni a ritmust. (...nem tudom, kicsit zavarodottnak érzem magam... Felhívtak az ügynökségtől, hogy megkaptuk a vízumot, és csak annyit mondtam, hogy ennek örülök. Majd miután leraktam a telefont visszaültem a székre és folytattam azt amit abbahagytam. Semmi örömujjongás vagy ilyesmi, nem is értem...) Egyszerűen az utóbbi időben mindig jár az agyam. Sajnos nem tehetek róla, de szinte csak Ausztrália jár az eszemben. Próbálok ellene küzdeni, de nagyon nehezen megy, és tudom, hogy ez látszik rajtam, és ezzel sajnos megbántok körülöttem lévő embereket. :(
Össze kell magamat szednem, mert még egy csomó dolgom van. El kéne mennem fogorvoshoz a jövő héten, mert nem szeretnék kint 4szeres árat fizetni. El szeretnék menni még bőrgyógyászhoz is, nézzen át kicsit, esetleg egy allergia tesztet is végezzen el.
Ma amikor bent voltam a bankban "nagyon jó hírt" közöltek velem. A pénzem, amiből finanszírozom a dolgokat euróban van, itthon egy magyarországi eurós bankszámlán. Közölték velem, ha én ezt át akarom váltani AUD-ba, vagy csak el akarom utalni egy AUD-os számlára akkor először leváltják forintra, majd azt váltják át AUD-ra, mert nem alkalmaznak keresztárfolyamot. :( Ezt sajnos nem egy banknál hallottam, ezért feltételezem, hogy szinte az összes bank így csinálja. Ez azt jelenti, hogy kétszer kell váltani, ami két buktát jelent. Van egy másik lehetőség is, ami pedig az, hogy kint nyitok egy eurós számlát, oda eurót utalok, és Ausztráliában váltatom le az egészet egy másik ottani számlára, és így közvetlen váltást kapok. Ez mind szép és jó lenne, de sajnos utána néztem, és ha az utóbbit választanám, akkor (vagy rosszul láttam, de ezt kétlem) rosszabbul járnék, mert elvileg kint rosszabb a váltási arány. Mivel nem 2-3 ezer forintról van szó nem tudom mitévő legyek. Ráadásul (ez persze jó hír is egyben) megvan a szállásom. Persze csak az első két hétre, mert nagyon drága. Kell fizetni ügyintézési díjat az ügynökségnek, és a heti díj sem olcsó (több mint $200), ami egy szobáért a külvárosban sok. Ahogy elnéztem kint olyan 120-150 körül találok (felszereltségtől függően) szobát. A sulitól mindössze 10 percre van busszal, a szomszédos kerület, szóval nem rossz. :) Sok információm nincs a családról, csak annyit tudok, hogy rajtam kívül lakni fog ott még két diák fiú, az egyik Koreai a másik pedig Japán. Megvan a család telefonszáma is, és tesóm tanácsára lehet, hogy fel is fogom hívni őket. Persze még ki kell fizetnem előre. Amit csak azért merek, mert az iskolán keresztül lett szervezve. Persze ennek megvan az ára, két hétre $600, ami szerintem nagyon sok. De ez van, és mondjuk kapok hétköznap reggelit és vacsorát, valamint hétvégén 3 étkezés van benne. Szóval a kajával nem nagyon lesz gondom (remélem) eleinte. A többit majd meglátom úgy is, és lesz két hetem szállást keresni, vagy max. meghosszabbítom ezt. Remélem két hét alatt találok olcsóbbat ami elfogadható minőségű.
Most egyenlőre ennyi jut eszembe...ha még van valami akkor úgy is leírom...kicsit kuszának tűnik nekem ez a bejegyzés.

8 megjegyzés:

  1. Amint látom, nem vagy túl jó passzban! Képzeld, nemrég váltottam levelet valakivel, aki szintén hamarosan Au-földre fog lépni, és kis túlzással pont így érez, ahogy Te! Azt hiszem, ez a normális. Naná, hogy félsz, naná, hogy aggódsz, hogy mi lesz,hiszen nem kis lépés előtt állsz! Talán pont az lenne fura,ha nem így éreznél; akkor valószínűleg félvállról vennéd az egészet és nálad nem erről van szó! Szóval, szerintem teljesen helyénvalók a jelenlegi érzelmeid! De ilyenkor gondolj mindig Józsi szavaira,miszerint a finálé fantasztikus lesz! :)))

    Eni (Szalma család)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a bíztatást! :) Nagyon sokat segít! Kezdek halyrerázódni, de már nem nagyon találom itt a helyem. Sajnos már csak az a kép jár a fejemben, amint beszállok a repülőbe, pedig ettől még sok lépés választ el! :D
    Na sebaj...én is mindig Józsit idézve nyugtatom magam! :)

    VálaszTörlés
  3. A pénzváltásról:
    És ha itt felveszed euróban, és kimész Bécsbe átváltani dollárra? Nem tudom, hogy így jobb-e, ez most csak így jött. Hátha olcsóbb a pénzfelvét, meg a benzinköltség.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Én vagyok az akivel Eni levelet váltott!:-))) Mintha csak a saját gondolataimat olvasnám vissza. Én ugyanúgy vagyok mindennel, ahogyan te. Nem örültem igazán a vízumnak, rengeteg nehézség jött azóta is, az indulás csak húzódott. Elköszönni a biztos munkahelytől furcsa érzés volt. A családtól való elköszönéstől még mindig rettegek. Szeptember 17-én indulok, ugyanazzal a légitársasággal mint te és kb 20 órás Hong Kong-i pihenővel, városnézésel egybekötve. 19-én érkezem Brisbane-be.
    Fel a fejjel, jó lesz minden. Én úgy megyek, hogy már ismerek mindent, voltam korábban 2x. Úgyhogy tudom mi vár rám, mégis izgalmas minden! Hidd el, nehéz lesz, de nagyon jó is egyben! És készülj fel, hogy nagyrészét nem érted majd annak amit beszélnek, de 2 hónap és belejössz!:-)))
    Kitartás!
    Üdv: Padmar az ausztralia.net-ről.
    Ha van kedved levelezni, megadom a cimem!

    VálaszTörlés
  5. Szia András!

    Sajnos a deviza készpénzfelvétel nagyon költséges. Gondolkodtam már elég sok alternatíván, de egyik sem jobb az eredeti leváltom forintra tervnél. :( Sajnos a kp felvétel díja 3 ezrelék, ami sok, ráadásul a valutaárfolyamok mindig rosszabbak mint a devizák. Azon is gondolkodtam, hogy elutalom Szlovákiába a egy kinti számlára, és ott váltom le AUD-ba, de az utalás költsége 1,5 ezrelék, és ha ezt csinálom akkor ugyanott vagyok mint az eredeti tervel. Szóval most nézem az euró árfolyamot, és amikor kicsit jobb akkor bumm, leváltom. Mást nem tudok. :( Ez van...

    VálaszTörlés
  6. Szia Padmar,

    jó tudni, hogy nem egyedül érzek így. :D
    Kezd egy kicsit jobb kedvem lenni most már egyébként, de erről majd bővebben egy bejegyzésben írok. Fórumon meg tudod nézni az e-mail címem. Örülnék, ha tudnánk levelezni, kint meg akár össze is tudnánk futni személyesen dumálni?! Jó lehet úgy kimenni, hogy nem idegen számodra semmi. De ettől függetlenül már nagyon várom így is, izgalmas lesz és sokkoló! :D

    VálaszTörlés
  7. Teljes szivembol gratulalok es nagyon sok jo szerencset kivanok!
    Elj a lehetosegekkel majd AU-ban! Hidd el nem egy lesz!

    VálaszTörlés
  8. Szia Zseni!


    Köszönöm szépen! Úgy legyen, ahogy mondod!

    VálaszTörlés