2009. október 3., szombat

Az elmúlt két hét pénzügyi oldala

Most megpróbálom számokkal is kifejezni az eddig itt töltött időmet. Ami szerintem mindenkinek fontos lehet (még akkor is, ha mindenki másképp költi a pénzt).
Először is. Mielőtt kijöttem, nagy dilemma volt számomra a szállás (sajnos ez egy darabig még így is lesz), és nagyon viszolyogtam a "home stay" szállástól. Az igazat megvallva nagyon örülök, hogy végül is (más lehetőség híján), ezt választottam. Ezek után feltehetőleg máskor is ezt tenném, és mindenkinek csak ajánlani tudom, ha nem családostul jön ki, hanem max. a párjával (de még fiatalon). Egy bizonyos kor után szerintem ezt nehéz lenne feldolgozni (de ezt is embere válogatja). 2 hétre kellett fizetnem $600-t, ami egy $180-os egyszeri ügynökségi díjból állt, és heti $210-ból. Nyilván két hétre $600 kicsit soknak tűnik, de ha több időre maradtam volna akkor arányaiban nézve jelentősen javult volna. Szóval ha azt nézi az ember, hogy eljön egy országba, amiről keveset tud, kevés embert ismer lehet, hogy érdemes egy olyan helyen lakni az első 1 hónapban ahol teljesen ellátják. Tulajdonképpen egy átlagos napomon (amikor éppen nem mentem kirándulni) nem volt $5-10-nál több kiadásom. Persze ezen felül még ott volt a tömegközlekedés is, ami átlagosan $25-30 hetente (függően az utazott zónáktól). Ebben az esetben az ember rendelkezésére áll egy hónap, hogy átálljon, megszokja a környezetet, a legalapvetőbb szokásokat utazás/vásárlás közben, megismerkedjen a fizetőeszközzel, és beszerezze a legalapabb dolgokat (bankszámla, telefonkártya, adószám, pénzváltás, tartósabb szállás keresés...stb). Közben "otthon" (a szállásadó) gondoskodik a reggeliről, a meleg vacsoráról, kimossa hetente egyszer a ruhákat és kéthetente az ágyneműt, hétvégente ebédet is biztosít (természetesen ingyen). Ezek mellett olyan információkkal ellát, amikkel valószínűleg nem rendelkeznek akik néhány éve laknak itt. Az ember ettől függetlenül szabadon használhat mindent a házban (konyha, tv, dvd, kert, medence...stb) és folyamatosan megfelelő angolt hall. Ennyi idő alatt még az otthoni alapvető szokásokat is megtanulhatja. Én ma vagy holnap költözöm az új helyre. Mivel hétfőig maradhatok, és nem érzem igazából előrelépésnek a következő szállásomat így szerintem maradok még egy éjszakát, és holnap suli után költözöm át, de már ma felveszem a kulcsokat. Remélem jó lesz, de az biztos, hogy ha találok jobbat akkor tovább állok. Képeket majd rakok fel szállásról, amint ott leszek, össze lehat majd hasonlítani! :D
Frissítettem az albumot is, most már a Google album jön be, és az Ausztrál zászlóra kattintva érhető el.
Otthon ki akartam váltani a nemzetközi jogsimat, hogy legalább itt ne kelljen lefordíttatnom, mert sajnos egy angol betű nem szerepel rajta. Mivel több helyről lebeszéltek engem a jogsi kiváltásáról (mert felesleges, nem megyek vele semmire), így nem tettem. Nagy hiba volt. 1600Ft-ért megoldottam volna azt, amit most $40-ért kell tennem (6400Ft), azaz fordíttatnom. Ha több időm lett volna otthon (vagy előbb kapok észbe) :D akkor megcsináltattam volna az Angolt, és itt már meg is lenne az itteni. Így most vizsgáznom kell először elméletben, majd gyakorlatban is. A gyakorlati vizsga előtt vennem kell pár órát, ahol elmondják mire kell figyelnem, milyen buktatók vannak itt, és hogy egy kicsit szokjam. Bár nem lenne szükség megcsinálni a jogsit itt, mert tanulóként használhatom az otthonit, de itt a jogsit igazolványként használják, és ezért nagyon hasznos. Lakásbérléshez is szinte elengedhetetlen. Holnap kezdődik az iskola! :) Már nagyon várom! Végre "történik" is valami. Szeretek nyaralni, de valahogy egyedül nem az igazi. Nyaralásról majd még mesélek, mert a hétvégém nagyon jó volt, de az már egy következő bejegyzés.
Érdekes, állítólag magasak az üzemanyag árak. Hmm...itt $1,2 körül van egy liter (azt hiszem abban mérik :o). Az élelmiszerek árai pedig nagyon változóak. A zöldség/gyümölcs szerintem nagy többségben annyi mint nálunk, de ha több akkor is csak minimálisan. A pékárú viszont szerintem kifejezetten drágább mint otthon, halat sem találtam sokkal olcsóbbnak, pedig azt gondoltam volna, hogy az lesz. Persze még nem néztem sok helyen. Az itteni áruházláncok polcain is megtalálható szinte minden termékből a saját (mint Tesco gazdaságos) márka, abból is egy olcsóbb és drágább kategória. Viszont amin ledöbbentem, hogy egy csoki (nem a táblás) átlag $1,8-2-ba kerül, amit kicsit drágállok. Főleg, mert a Mars, Snickers féle csokik voltak olcsóbbak. Mondjuk nem eszem ilyesmit. Akkor inkább veszek $2,5-ért egy csokis/ribizlis... muffint. :)
A képeket egyébként ma készítettem New Farm Parkban. Nagyon sok ember jár ki ide hétvégente természetesen a legtöbben BBQ-znak. :) Jó illatok voltak. Valamikor már én is szeretnék. Még nem próbáltam ki a kenguru húst, de már rajta vagyok az ügyön. :D A boltokban külön szekció van kialakítva ezeknek a húsoknak. Nagyon jól néznek ki (lehet kapni előre pácoltat is és tisztát is). Ami számomra megdöbbentő volt, hogy a kenguru húsa nagyon olcsó. Jóval olcsóbb mint a marha és társai. Állítólag azért, mert mivel eredetileg vad és őshonos, sokkal kevesebb zöld táplálékra van szüksége mint a marháknak. Most így kicsit visszaolvasva nem csak a címről írtam, szóval kicsit bővebbre sikerült ez a bejegyzés, mint amit terveztem.

3 megjegyzés:

  1. Hello

    A pekaru nalunk is nagyon draga es nem az igazi. En itt tanultam meg gep nelkul kenyeret sutni:)Azt szeretnem kerdezni, hogy a magyar jogsit hogy cserelheted be angolra? Ha van angol jogsid, akkor azt egy az egyben becserelheted AU jogsira? Koszi

    VálaszTörlés
  2. Az angol jogosítvány becserélhető egy az egyben. De a nemzetközi jogsival valóban semmit nem értél volna itt, hiába van angolul is rajta, az itteni Transport Office-ban csak és kizárólag ausztrál hivatalos fordító által készített fordítást fogadnak el (NAATI). Szóval ezt a 40 dolcsit így sem úgy sem úsztad volna meg... Kenguru hús tényleg fincsi, és nagyon egészséges is! :)

    VálaszTörlés
  3. A legegyszerűbb, ha Angliában vagy. Mert akkor laksz valahol. Ha nem, akkor egy (megbízható) ismerős kell, aki ott lakik. Kell egy D1-es űrlap (ezt ki kell töltened alá kell írnod), majd az űrlapot, a josidat és még egy személyazonosító okmányodat el kell küldened, valamint Ł50-ot (de azt nem tudom, hogy hogyan...talán bankkártyáról vagy utalva, passz) a ottani hivatalba, majd a megadott angol címre vissza postázzák az angol jogsid és a másik személyazonosítód. (ha nem vagy ott, nyilván extra költségek a postadíjak). (ha valamit rosszul írtam nyugodtan javítson ki valaki)
    Judit, ezt szomorúan olvasom. Azt hittem azért kell a fordítás, mert nincs rajta angolul. Gondoltam a hivatalos nemzetközi jogsit csak elfogadják. :(

    VálaszTörlés